fredag, desember 25, 2009

Den søte valpetid...... er snart over. Om få dager blir Arran 5mnd og det er på tide å starte treninga!

Han er ikke lenger en spinnvill liten valp som gjør akuratt hva som tilfeldigvis faller han i hodet. Inne er han nå ganske rolig, han får nå styre sitt eget løp når vi er hjemme. Er faktisk flink til å legge seg å slappe av når det ikke skjer noe, og greier faktisk tidvis å ignorere Einar. -De to er forøvrig beste kompiser, leker og tuller på gulvet. Sammen har de en egen lek, det virker som de nå har en ganske god forståelse av hva den andre tåler. Ellers er Einar glad i å mater Arran, han "tigger" faktisk mat, som han gir til bikkja.

Men treninga har det gått smått med. Joda vi har trent, men nå er det på tide å trene litt mer systematisk. Har meldt meg på grunnferdighetskurs med Bente og Eirin som begynner 18februar. Så fram til det er det bare å trene!


Dette kan han pr i dag:
- Han tar både leker og godbiter under alle omstendingheter.
- Bytte leke og slippe på kommando
- Holde god fokus over lengere tid.
- Repitere det siste han fikk belønning for, tilby noe annet om dette ikke fungerer.
- Tilby sitt, dekk og stå (siste er desverre litt for sjeldent) forran meg. Han har stort sett fin lås i bakbein i bevegelses mønsteret sitt.
- Tilby sitt, dekk under baklengsmarsj.
- Sitt på kommando ute under lite forstyrrelser fungerer på iallefall 15meter.
- Sitte å vente på "ja!" i enkelte situasjoner f.eks. ved utgangsdøra.
- Snurre rundt på kasse, og komme i utgangstilling.
- Forflytninger i "fot" langs vegg.
- Respondere på endringer i retning når han løper løs
- Holde fokus under baklengsmarsj inne (ute får jeg bare et evig kaos av sitt, ligg, stå).
-Gå pent i bånd med lite forstyrrelser (les når han og jeg går alene)

Treningsmål for kommende uke (jeg forventer ikke å være i mål med alt på en uke!):
- Passere fremmede på en ok måte: Nå er han spinnvill når vi går forbi folk på gata. Han har til nå stort sett fått hilse på alle som vil hilse, men vi må innse at hans barnslige sjarm blir litt mindre etterhvert som kroppen vokser. Nå skal han få sitt kommando før vil blir passert av fremmede. Dette er en mildt sagt dårlig sluttatferd, men jeg håper dette iallefall relativt raskt kan dempe hans forventninger til acton ved synet av mennesker, så får vi heller finne en annen atferd etterhvert.
- Bli øvelser: Siden han tilbyr godt med atferder er det på tide å lære og også holde dem over tid.
- "doggy-zen". Dette hjelper ofte på bliøvelsene...
- Følge etter med fokus: Dette tilbyr han inne, men ikke ute. I starten må jeg belønne bare det at han beveger seg etter meg, selv uten fokus.
- Selvbeherskelse: Være med Einar (og Jan Erik) på lekeplassen. Belønne ro, ro, ro.
- "smoke ya": "puppy game" av susan garrett. Enkelt går den ut på at hunden skal ta deg igjen når du løper fra den, det viktige her er å komme inn på den siden du kaller inn fra. Øvelsen får hunden til å fokusere på kroppspråket til fører, og vi jobber med å "ikke krysse bak" som er viktig både for agility såvel som jakthunder.

Ingen kommentarer: